MEYER-NÄKEL I AHR

Floden Ahr, skiffer, Pinot Noir ...
... och en familj som har skrivit rödvinshistoria i den nordvästra delen av Tyskland, vinregionen Ahr. Idag är det upp till oss att framgångsrikt fortsätta det som har byggts upp av fyra generationer – inklusive och viktigast är far Werner Näkel. En skrämmande möjlighet, men vi kunde inte föreställa oss en bättre. Ännu mer för att vi har möjligheten att kunna hantera det tillsammans som systrar. Dörte & Meike Näkel

Bakom det berömda namnet

Det finns nu två systrar

Tillsammans med vår mor Claudia utvidgade han gradvis vår vinodling till dess nuvarande storlek och engagerade sig också i många andra initiativ och projekt. Förutom allt detta såg han mycket tidigt på att hans två döttrar - det är vi, Meike och Dörte - kunde följa i hans mäktiga fotspår.

Således avslutade vi båda utbildningen till vinodlare, fortsatte sedan med en examen i vinodling i Geisenheim innan vi gradvis tog över driften av vingården. Nu ger vår far oss helt fria tyglar - men är alltid där med råd och hjälp när vi behöver honom. Generationsöverlåtelsen kunde inte ha gått smidigare.

På vårt eget sätt fortsätter vi nu exakt med det som alltid var - och är - så viktigt för vår far: att göra den magnifika terrängen i våra branta sluttningar påtaglig i våra mineralrika och fruktiga viner. Detta kräver mycket omsorg i vingården samt minskade avkastningar, där druvorna noggrant skördas för hand. Detta är bara möjligt med hjälp av ett verkligt engagerat team. Arbetet i källaren fokuserar sedan uteslutande på att bevara denna höga kvalitetsnivå genom en varsam arbetsmetod.

Det skulle vara tråkigt om vi alltid delade samma åsikt. Men vi håller alltid med om en gemensam lösning, och det betyder att när vi gör det har det tänkts genom två olika perspektiv.

Dörte Näkel

EN MYCKET SPECIELL DAL

Namnet "Ahr" går tillbaka till det keltiska ordet "aha", vilket betyder vatten. Runt vårt läge har floden mejslat ut en djup, brant krokig dal på vägen genom Ahr-området. Detta skapar inte bara en väldigt romantisk, pittoresk vy, utan också grund för odling av rött vin i sitt geografiska läge. De mycket speciella klimatförhållandena som Ahr-dalen erbjuder, med sina branta sluttningar placerade perfekt för att fånga så mycket solljus som möjligt, räckte för att övertyga romarna att bosätta sig här för länge sedan.

Sonnenberg

Området ligger i regnskuggan i Eifel-regionen med dess höga kullar, och vi har därför fler soltimmar på årsbasis. Allt detta innebär att området har praktiskt taget Medelhavsklimat på sommaren som är perfekt för vindodling. Av denna anledning, trots att det är den tredje minsta vinproducerande regionen i Tyskland, möjliggör Ahr landets största kontinuerliga odling av rött vin. Majoriteten av våra vinodlingar ligger i Dernau, med ytterligare odlingar i kommunerna Neuenahr, Ahrweiler och Walporzheim. Pfarrwingert,Kräuterberg och Sonnenberg är bland de bästa lägena i Tyskland med mycket speciella geologiska och gynsamma klimatförhållanden.