MEYER-NÄKEL I AHR

Floden Ahr, skiffer, Pinot Noir och ett familjevinst som har skrivit rödvinshistoria på den nordvästra delen av Tysklands vinproducerande region. Idag är det upp till oss att framgångsrikt fortsätta det som har byggts upp av fyra generationer - inklusive, viktigast, vår far Werner Näkel. En skrämmande möjlighet, men vi kunde inte föreställa oss en bättre. Ännu mer för att vi har turen att kunna hantera det tillsammans som systrar.

Bakom det berömda namnet

Det finns nu två systrar

Tillsammans med vår mor Claudia utvidgade han gradvis vår vinodling till dess nuvarande storlek och engagerade sig också i många andra initiativ och projekt. Förutom allt detta såg han mycket tidigt på att hans två döttrar - det är vi, Meike och Dörte - kunde följa i hans mäktiga fotspår.

Således avslutade vi båda ursprungligen utbildning som vinodlare, fortsatte sedan med en examen i vinodling i Geisenheim innan vi gradvis tog över driften av vinodlingen. Nu ger vår far oss helt fritt tyg - men är alltid där med råd och hjälp när vi behöver honom. Generationsöverlåtelsen kunde inte ha gått smidigare.

På vårt eget sätt fortsätter vi nu exakt med det som alltid var - och är - så viktigt för vår far: att göra den magnifika terrängen från våra branta sluttningar vid Ahren påtaglig i våra mineralbelastade och fruktiga viner. Detta kräver mycket vård i vingården samt minskade avkastningar, som skördas för hand och väljs noggrant. Detta är bara möjligt med hjälp av ett verkligt engagerat team. Arbetet i källaren fokuserar sedan uteslutande på att bevara denna höga kvalitetsnivå genom en mild arbetsmetod.

Det skulle vara tråkigt om vi alltid delade samma åsikt. Men vi håller alltid med om en gemensam lösning, och det betyder att när vi gör det har det tänkts genom två olika perspektiv.
Dörte Näkel

EN MYCKET SPECIELL DAL

Namnet "Ahr" går tillbaka till det keltiska ordet "aha", vilket betyder vatten. Runt vårt läge har floden huggt ut en djup, brant sidig dal med klumpiga stenar och chasmer på väg genom Ahr-kullarna. Detta skapar inte bara en väldigt romantisk, pittoresk utsikt, utan också grunden för odlingen av rött vin i vad som är ”norden” när det gäller vinproduktion. De mycket speciella klimatförhållandena som Ahr-dalen erbjöd, med sina branta sluttningar placerade perfekt för att fånga så mycket solljus som möjligt, räckte för att övertyga romarna att bosätta sig här för all den tid sedan.

Sonnenberg

Området ligger i regnskuggan i Eifel-regionen och dess höga staket, och vi har därför fler soltimmar på årsbasis. Allt detta innebär att området har ett praktiskt taget Medelhavsklimat på sommaren - perfekt för mogna röda druvsorter. Av denna anledning, trots att den är den tredje minsta vinproducerande regionen i Tyskland, möjliggör Ahr landets största kontinuerliga odling av vinodling för rött vin. Majoriteten av våra vingårdar ligger i Dernau, med ytterligare tomter i kommunerna Neuenahr , Ahrweiler och Walporzheim. De bästa platserna i Pfarrwingert, Kräuterberg och Sonnenberg är bland de bästa i Tyskland med mycket speciella geologiska och klimatförhållanden.